Znanstveno-kompetitivni projekti

International Social Survey Programme - ISSP

O projektu

Osnovni podaci

  • Naziv na hrvatskom: Program međunarodnog društvenog istraživanja
  • Akronim: ISSP
  • Nositelj projekta: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • Financijer projekta: IDIZ-ov istraživački program - Ministarstvo znanosti i obrazovanja putem fonda NextGenerationEU Europske komisije
  • Trajanje projekta: 01.01.2024. - 31.12.2027.

Opis projekta

Projekt ima za cilj osigurati kontinuitet provođenja ISSP istraživanja u Hrvatskoj, koji se u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) provodi od 2005. godine. Kroz projekt će se provesti četiri modula ISSP istraživanja: Obitelj i rodne uloge, Nacionalni identiteti i građanstvo, Digitalna društva i Radne orijentacije. Ovi moduli omogućit će dublje razumijevanje hrvatskog društva u području obitelji, rodnih uloga, nacionalnog identiteta, digitalizacije i rada, omogućujući i komparativni pristup tim temama. Osim usporedbe s drugim zemljama koje provode ISSP istraživanje, projekt omogućuje i analizu promjena unutar hrvatskog društva u desetljetnom razdoblju kada su navedeni moduli prethodno provedeni u Hrvatskoj (2012., 2013. i 2015. godine). S druge strane, u sklopu modula Digitalna društva prvi se put provodi i istražuje potpuno novo područje. Osim direktnog utjecaja na povećanje znanstvene produktivnosti, ISSP projekt ima širi društveni značaj jer će podaci po prikupljanju biti javno dostupni na stranicama GESIS Data Archive for Social Sciences. Time projekt doprinosi i široj znanstvenoj zajednici, ali i donositeljima odluka, novinarima, studentima i studenticama te ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Projekt ISSP se pri IDIZ-u provodi od 2005. godine, a od 1.1.2024. financiran je sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem fonda NextGenerationEU Europske komisije.

Pristup ISSP podacima: https://issp.org/.

Logotip projekta