20. obljetnica osnutka Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja (CIRO) obilježena je u utorak, 28. rujna 2021. godine u Novinarskom domu u Zagrebu. Prisutne su uvodnom riječju pozdravili dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta, i dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, predstojnica Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja.

U uvodnim je riječima istaknuto da se Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja razvio, od svoga osnutka 2001. godine do danas, u vodeće mjesto proučavanja obrazovnih fenomena i istraživanja obrazovnoga sustava u Republici Hrvatskoj, provedbom niza važnih znanstvenoistraživačkih i razvojnih projekata. Značajan je društveni doprinos Centra ostvaren kroz djelovanje njegovih znanstvenika i znanstvenica kao ključnih inicijatora i kreatora brojnih reformskih procesa u obrazovanju. Znanstvenoistraživački rad Centra bio je osnova za uvođenje samovrednovanja škola i vanjskoga vrednovanja obrazovnih postignuća na kraju srednjoškolskoga obrazovanja (državne mature) 2009. godine. Osim toga, znanstvena i stručna ekspertiza Centra poslužila je kao osnova za izradu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije (2012. − 2014.), a znanstvenici Centra osmislili su i upravljali procesom Cjelovite kurikularne reforme (2015.-2016).

Kratku povijest osnutka i djelovanja Centra predstavila je prof. dr. sc. Branislava Baranović, jedna od osnivačica Centra, te njegova predstojnica od osnutka do 2011. godine.

Sadašnju istraživačku djelatnost Centra predstavili su voditelji izabranih recentnih istraživanja, dr. sc. Iris Marušić, dr. sc. Iva Odak i dr. sc. Boris Jokić.

Treći dio programa bio je posvećen važnoj temi društvenog utjecaja i odjeka obrazovnih istraživanja u stručnoj i općoj javnosti te političkoj sferi. U raspravi koju je moderirala dr. sc. Iris Marušić sudjelovale su nekadašnje suradnice i kolegice, većinom bivše CIRO-vke, koje danas rade u različitim institucijama i djeluju u različitim sferama društvenog života: dr. sc. Karin Doolan, Lana Jurko, dr. sc. Danijela Dolenec te Ana Dasović.

Objavljeno: 29.09.2021.

CIRO