Znanstvena konferencija 3. Dani obrazovnih znanosti održana je 20. i 21. listopada 2016. godine. Konferencija je omogućila suradnju i umrežavanje te razmjenu spoznaja i rezultata istraživanja više od 200 istraživača i drugih zainteresiranih sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije i Velike Britanije. Tema ovogodišnje konferencije bila je Obrazovne promjene: izazovi i očekivanja, a obuhvatila je niz izlaganja o različitim obrazovnim temama kao što su učenička motivacija, obrazovna postignuća i odabiri, visoko obrazovanje, kreativnost u obrazovanju, metode poučavanja, prirodoznanstveno obrazovanje i inkluzivno obrazovanje.

U sklopu programa konferencije održana su plenarna izlaganja dvaju uvaženih stručnjaka iz područja obrazovnih istraživanja, prof. dr. Slavka Gabera sa Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani koji je govorio o održivosti obrazovnih promjena na primjeru reformiranja školstva u Sloveniji te prof. dr. Izabele Sorić sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru koja je dala pregled najnovijih istraživanja i teorija emocija u obrazovanju, s naglaskom na smjernice za daljnja istraživanja “emocionalne strane obrazovanja“.

Na konferenciji je bilo riječi i o praksama i izazovima manjinskog obrazovanja u višeetničkim zajednicama u Hrvatskoj unutar istoimenog okruglog stola, dok se na drugom okruglom stolu raspravljalo o Cjelovitoj kurikularnoj reformi te izazovima i očekivanjima koja iz nje proizlaze, kako za istraživače obrazovanja, tako i za praktičare struke – učitelje i nastavnike, ali i učenike.

Program konferencije obuhvatio je dva simpozija: jedan o odgoju i obrazovanju za demokratsko građanstvo i drugi koji je bio namijenjen promociji mentalnog zdravlja i prevenciji problema u ponašanju u školskom okruženju.

Na konferenciji je predstavljena i Škola stvaralaštva “Novigradsko proljeće”, dok je dugogodišnji partner Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu – Mreža centara za obrazovne politike (Network of Education Policy Centers – NEPC) u sklopu konferencije obilježio svoju 10. obljetnicu.

Galerija fotografija s konferencije dostupna je na FB stranici IDIZ-a.

Knjiga sažetaka