1. lipnja 2015. održana je konferencija „Rad s mladima pod povećalom“ u organizaciji Mreže mladih Hrvatske i Volonterskog centra Osijek, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
Cilj konferencije bio je raspraviti pitanje rada s mladima u Hrvatskoj i osvrnuti se na razvoj strateških, institucionalnih, infrastrukturnih i financijskih elemenata potrebnih za njegovu realizaciju i profesionalizaciju. Na konferenciji su predstavljena recentna istraživanja o mladima u Hrvatskoj, provedena u suradnji s istraživačima iz Centra za omladinska i rodna istraživanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a koja će poslužiti kao podloga u izradi politika za mlade.
Na konferenciji je o primjerima dobre prakse i iskustvima u radu s mladima u SAD-u govorio Ross VeLure Roholt, istaknuti stručnjak sa Sveučilišta u Minnesoti.
Dr. sc. Anja Gvozdanović iz Centra za omladinska i rodna istraživanja je zajedno sa sudionicima Studija o mladima za mlade predstavila rezultate istraživanja potreba i stavova mladih u Hrvatskoj.
Uslijedila je panel rasprava u kojoj su sudjelovali Višnja Pavlović iz Foruma za slobodu odgoja, Morana Makovec iz Službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih, mr. sc. Marko Kovačić iz Centra za omladinska i rodna istraživanja IDIZ-a, koji je također i član stručne radne skupine za definiranje i analizu rada s mladima pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, te Karlo Kralj iz Mreže mladih Hrvatske.
Na raspravi je izneseno kako je rad s mladima u Hrvatskoj potrebno profesionalizirati, odnosno donijeti zajedničke standarde koji će osigurati kvalitetu rada s mladima. To je proces koji sa sobom nosi i niz izazova, prije svega uslijed kompleksnosti pitanja rada s mladima i potrebe za interdisciplinarnim pristupom, ali i uslijed velikih društvenih podjela kojih smo svjedoci u širem društvenom kontekstu. Također, u radu s mladima nastojat će se polaziti od praksi drugih europskih država koje politike za mlade uspješno provode, poput primjerice, Sjeverne Irske i Malte.

Više informacija o održanoj konferenciji možete pratiti na mrežnoj stranici http://studijiomladima.strikingly.com/#naslovna

Mladi pod povecalom