Popularno-znanstveno događanje u našem Institutu – Dan otvorenih vrata, koji prezentira široj javnosti istraživački rad naših znanstvenika i znanstvenica, održan je u četvrtak, 23. svibnja 2019. godine.

Posebno nam je drago što smo na događanju ugostili učenike gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca i njihovu profesoricu francuskog i španjolskog jezika Mariju Dobec.

U skladu s temom projekta „European Researchers´ Night: Techno-Past Techno-Future” usmjerenom na tehnologiju i društvene promjene uvodno predavanje pod naslovom „Ovisnost o sebi u doba selfija“ održao je suradnik Instituta iz Ljubljane, antropolog dr. sc. Dan Podjed.

U nastavku programa dr. sc. Iva Košutić i Mirta Mornar iz IDIZ-ovog Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja provele su radionice za učenike koje su usmjerene na promoviranje tolerancije, ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja u društvu.

Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je radionicu za učenike o ravnopravnosti spolova.

Dr. sc. Dunja Potočnik iz IDIZ-ovog Centra za omladinska i rodna istraživanja predstavila je nadolazeću Europsku noć istraživača, veliko popularno-znanstveno događanje koje će se održati 27. rujna 2019. godine, dok je dr. sc. Lana Peternel iz IDIZ-ovog Centra za istraživanje društvene nejednakosti i održivosti predstavila dojmove s prošlogodišnje Europske noći istraživača uz projekciju promotivnog filma.

Ove godine DOV je organiziran i financiran u sklopu H2020-MSCA-NIGHT-2018 EU projekta u okviru programa Obzor 2020 na kojem je IDIZ jedan od 18 partnera, a MZO koordinator projekta.