Lista obavijesti

Terensko istraživanje u sklopu ARRS-HRZZ projekta ISOLATION

Objavljeno: 21.07.2023.

U sklopu slovensko-hrvatskog bilateralnog projekta Slovenske istraživačke agencije (ARRS) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) 'Izolirani ljudi i zajednice u Sloveniji i Hrvatskoj - ISOLATION' (IPS 2022-02-3741)/'Izolirani ljudje in skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem' provodi se terensko istraživanje u najzapadnijem dijelu Slovenije, u općini Kobarid.

Od 14. do 21. srpnja 2023. godine Katarina Polajnar Horvat (Geografski institut Antona Melika Znanstvenoistraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti) i Lana Peternel (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) provodile su etnografska istraživanja s obje strane slovensko-talijanske granice, u selima Robidišče u Sloveniji, te u Črnom Vrhu (Montefosca) i Prosnidu (Prossenicco) u Furlaniji.

Istraživanje uključuje dokumentiranje svakodnevnog života malobrojnih stanovnika izoliranih planinskih sela tijekom turističke sezone.

Primjerice, selo Robidišče je zbog različitih razloga, među ostalim i potresa sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bilo desetljećima napušteno, međutim danas je ono primjer revitalizacije te novog kvalitetnijeg načina života.

Tagovi