Lista obavijesti

Terenska istraživanja u sklopu HRZZ-ARRS projekta ISOLATION

Objavljeno: 25.03.2024.

Tijekom zime 2024. godine istraživači s projekta „Izolirani ljudi i zajednice u Sloveniji i Hrvatskoj“, koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) i Slovenska agencija za inovacije i istraživanje (ARRS) provodili su komparativna etnografska istraživanja na Baniji i u Dubrovniku u Hrvatskoj te u Ljubljani i Črnoj na Koroškem u Sloveniji.

Znanstvenici iz Slovenije Dan Podjed, Katarina Polajnar-Horvat i Sandi Abram te Lana Peternel, Filip Škiljan i Nikolina Hazdovac Bajić komparativno su istraživali kako izolacija potiče različita značenja i asocijacije, omogućavajući reinterpretaciju suvremenih društvenih, političkih ili kulturnih raspleta proizašlih iz procesa (ne)povezivanja individualnih ili zajedničkih sudbina u prostornom i vremenskom okviru.

Tijekom dva i pol mjeseca istraživači su izolaciju promatrali kao posljednji korak u procesima nestajanja u prostorno-vremenskim koordinatama globalnih utjecaja te kao iskustveni ishod sukoba i rušenja društvenih i kulturnih mostova. Istraživalo se kako se proces izolacije ili izolira(va)nja transformira opisujući estetiku napuštenih prostora, aspekte individualnih vrijednosti te politike izgradnje identiteta i očuvanja društvenih mostova.

Više o projektu: https://isolation.idi.hr/.

Tagovi