Lista obavijesti

Održane su panel-rasprava i radionica u sklopu HRZZ projekta YO-VID 22

Objavljeno: 15.05.2024.

Panel-rasprava i radionica u sklopu HRZZ projekta „Dobrobit mladih i strukture potpore prije, tijekom i nakon COVID-19 pandemije – YO-VID 22“ održane su u utorak, 14. svibnja 2024. godine u Zagrebu.

Voditeljica hrvatske istraživačke skupine dr. sc. Dunja Potočnik uvodno je predstavila preliminarne rezultate projekta prikupljene metodom ankete i fokus-grupama s mladima od 16 do 29 godina u Hrvatskoj. Članica hrvatskog tima prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić predstavila je zabrinjavajuće podatke o porastu depresivnosti, anksioznosti i stresa kod mladih u Hrvatskoj, posebno u usporedbi sa stanjem prije pandemije COVID-19.

Voditelj slovenskog tima izv. prof. dr. sc. Andrej Naterer i suradnik na projektu prof. dr. sc. Miran Lavrič predstavili su rezultate istraživanja provedenog s mladima u Sloveniji, a koji također ne nude optimističnu sliku mentalnog zdravlja ove populacije.

Nalazi upućuju i na povećanu potrebu mladih za strukturama potpore u vrijeme pandemije, prvenstveno za onim neformalnim, kao što su roditelji, prijatelji i partner/ica. U Hrvatskoj je uočena i posve neadekvatna razina formalne podrške mladima koji su zatražili psihološku pomoć tijekom pandemije, na što je upozorila dr. Potočnik.

Svoj osvrt na predstavljene preliminarne rezultate dali su i prof. dr. Vlasta Ilišin, Josip Miličević (Mreža mladih Hrvatske), Eva Kotnik (Mladinski svet Slovenije) i prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić.

Članovi i članice tima su zatim temeljem nalaza istraživanja raspravljali o preporukama za unaprjeđenje dobrobiti mladih.

Više informacija o projektu možete saznati na sljedećoj poveznici.