Lista obavijesti

Održana je tribina Kakve su mogućnosti obnove stambenih zgrada u Zagrebu?

Objavljeno: 25.03.2022.

Znanstveno-stručna tribina „Kakve su mogućnosti obnove stambenih zgrada u Zagrebu?“ održana je 24. ožujka 2022. godine u organizaciji Instituta za društvena istraživanja i u sklopu projekta Kvaliteta života u stambenim naseljima iz socijalističkog i postsocijalističkog razdoblja: komparativna analiza između Slovenije i Hrvatske. Na tribini su predstavljeni rezultati anketnog (online) istraživanja provedenog s predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada u Hrvatskoj te je predstavljena i tiskana publikacija pod nazivom Sažeti rezultati istraživanja.

Rezultate su predstavili dr. sc. Anđelina Svirčić Gotovac (voditeljica projekta za Hrvatsku) te članovi projektnog tima dr. sc. Mirjana Adamović i dr. sc. Ratko Đokić, nakon čega je nastavljena rasprava o mogućnostima (energetske) obnove zgrada, posebno onih starijih u stambenim naseljima u Zagrebu, ali i Hrvatskoj. Sudionici rasprave bili su relevantni dionici za ovu temu iz različitih sektora: Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Udruge upravitelja Hrvatske, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ZGRADOnačelnik.hr-a, internet-portala specijaliziranog za problematiku stanovanja, predstavnici suvlasnika.

Projekt se provodi u suradnji IDIZ-a i Urbanističkog instituta iz Ljubljane, a financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost. Tribina je održana u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža i bila je vrlo aktivna te vrlo dobro posjećena.