Lista obavijesti

Objavljena je publikacija pod naslovom „2030. – Priče iz budućnosti četiri grada“

Objavljeno: 21.11.2022.

Objavljena je publikacija pod naslovom „2030. – Priče iz budućnosti četiri grada“. Riječ je o vinjetama koje sadrže moguće buduće scenarije života u kontekstu klimatskih promjena, a koje su korištene u fokus grupama provedenim u četiri hrvatska grada: Slavonskom Brodu, Zadru, Zagrebu i Puli.

Iako su vinjete izmišljene priče s hipotetskim scenarijima, nastale su na temelju stvarnih znanstvenih pokazatelja. Temeljem podataka izvješća UN-ova panela za klimu o fizičkoj znanosti klimatskih promjena (AR6 IPCC 2021) iz 2021. godine koristi se pet mogućih scenarija globalnog zagrijavanja. Najoptimističniji među njima predviđa da će prosječna globalna temperatura porasti za 1.5 Celzijevih stupnjeva do 2050. godine, dok onaj najopasniji, koji bi trebalo izbjeći po svaku cijenu, predviđa porast od 4.4 Celzijevih stupnjeva do 2100. godine.

U publikaciji se navodi da su scenariji rezultat složenih izračuna koji ovise o tome koliko brzo ljudi smanjuju i suzbijaju emisije stakleničkih plinova te da se ne može reći koji je scenarij najizgledniji jer o tome odlučuju mnogi čimbenici, uključujući vladine politike. No scenariji ukazuju na načine na koje naši današnji izbori mogu utjecati na budućnost. Autori ističu da svaki od scenarija, bez obzira koliko optimističan bio, predviđa nastavak zagrijavanja još najmanje nekoliko desetljeća. Ipak, intenzitet podizanja razine mora te razine opasnosti od klimatskih promjena i ekstrema još uvijek ovise o smjeru kojim će svijet krenuti i koliko odlučno.

Publikacija je rezultat rada na projektu „METAR do bolje klime“, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Koordinator projekta je udruga DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a Institut je jedna od partnerskih organizacija. Voditelj projekta za Institut je dr. sc. Branko Ančić, a suradnik na projektu i jedan od autora publikacije je Tomislav Cik.

Publikaciju možete pročitati ovdje.