Lista obavijesti

Objavljen je sažetak istraživačkog izvještaja „Izgubljeno desetljeće“: stavovi hrvatskih građana o pitanjima klimatskih promjena, okoliša i energetske tranzicije

Objavljeno: 19.09.2022.

Sažetak istraživačkog izvještaja „Izgubljeno desetljeće“: stavovi hrvatskih građana o pitanjima klimatskih promjena, okoliša i energetske tranzicije sadrži najznačajnije rezultate navedenog istraživanja, koje je 2021. godine provedeno u sklopu projekta „METAR do bolje klime”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Projekt koordinira Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a Institut je kao jedan od partnera uključen u istraživačku dionicu. Voditelj projekta za IDIZ je dr. sc. Branko Ančić, a članovi tima su dr. sc. Lana Peternel, dr. sc. Marija Brajdić Vuković i Tomislav Cik, mag. soc.

Tomislav Cik autor je istraživačkog izvještaja „Izgubljeno desetljeće” i suautor sažetka izvještaja, uz Sandru Vlašić i Željku Jurlinu.

Osnovni cilj istraživanja bio je istražiti stavove građana Republike Hrvatske o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se nastojalo prikazati na koji način su se određeni stavovi mijenjali unazad deset godina usporedbom nalaza sa sličnim istraživanjem, provedenim 2011. godine u sklopu projekta International Social Survey Programme.

Sažetak je objavljen s ciljem jasnijeg i jednostavnijeg prikazivanja eventualnih promjena u stavovima i mišljenjima hrvatske javnosti o pitanjima klimatskih promjena, jer upravo shvaćanje opasnosti situacije u kojoj se nalazimo i različite perspektive potencijalnih rješenja ono su što tvori temelj za informirane javne politike i socijalno osjetljive strategije ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama.

Cjelovit istraživački izvještaj „Izgubljeno desetljeće” dostupan je na poveznici.

Sažetak istraživačkih rezultata dostupan je na poveznici.

Tagovi