Lista obavijesti

Lana Peternel i Nikolina Hazdovac Bajić provele su etnografsko istraživanje u Ljubljani u sklopu HRZZ/ARRS projekta ‘ISOLATION’

Objavljeno: 10.07.2023.

U sklopu slovensko-hrvatskog bilateralnog projekta Slovenske istraživačke agencije (ARRS) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) “Izolirani ljudi i zajednice u Sloveniji i Hrvatskoj – ISOLATION” (IPS 2022-02-3741)/Izolirani ljudje in skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem” od 3. do 7. srpnja 2023. Lana Peternel i Nikolina Hazdovac Bajić provele su etnografsko istraživanje u napuštenim prostorima urbane zone Ljubljane.

Budući da karakteristike praznh i napuštenih prostora urbanih zona variraju u različitim regijama i zemljama, tako su oni i u Ljubljani specifičan dio njezinog identiteta.

Lana i Nikolina, zajedno sa slovenskim kolegama Danom Podjedom (ZRC SAZU) i Sandijem Abramom (Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani) dokumentirale su nekad napuštene i prazne zone, poput pothodnika, danas izložbene prostore ulične umjetnosti, fair-trade trgovine, skladišta, okupljališta, obrtničke radionice i slično. Nalazeći se u samom centru grada, nekad napušteni prostori urbane zone Ljubljane, mjesta su kreativnog izražavanja ne samo stanovnika grada, već i svih onih koji Ljubljanu smatraju svojim domom.

Tagovi