Lista obavijesti

Dr. sc. Lana Peternel i dr. sc. Dan Podjed bili su domaćini studentskog skupa Green and Fun Cities of the Future održanog u Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Objavljeno: 23.05.2022.

Dana 17. svibnja 2022. godine pri Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti organiziran je skup pod nazivom Green and Fun Cities of the Future.

Cilj organizatora bio je studentima raznorodnih područja znanosti i umjetnosti približiti probleme s kojima će se suočiti svjetsko stanovništvo do 2050. godine, kada će gotovo 70% stanovništva živjeti u urbanim područjima.

Kako bi osmislili dizajn gradova budućnosti, domaćini ovog međunarodnog simpozija Dan Podjed (ZRC SAZU), izv. prof. antropologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, i Lana Peternel (IDIZ), predavačica Digitalne antropologije na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, okupili su studente iz Švedske, Belgije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Studenti arhitekture, antropologije, informatike i dizajna predstavili su svoje ideje i rješenja te podijelili i razmijenili iskustva iz različitih istraživačkih projekata o održivoj mobilnosti, energetskoj učinkovitosti, međugeneracijskoj solidarnosti i socijalnoj uključenosti.

Na događaju je prikazana i kartaška igra Active8 Planet, razvijena u sklopu istoimenog projekta.