Lista obavijesti

Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić autori su dvaju analitičkih izvješća vezanih za privatne instrukcije i organizirane pripreme za ispite državne mature i prijemne ispite

Objavljeno: 23.06.2022.

Rezultati su dio istraživanja ‘Nacionalno praćenje učinaka pandemije i potresa na sustav odgoja i obrazovanja RH’, koje je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a čija se provedba nastavila financiranjem Hrvatske zaklade za znanost.

Rezultati ukazuju na izrazitu raširenost pojave privatnih instrukcija u svim generacijama učenika te gotovo normativnu praksu pohađanja organiziranih priprema za maturante. Navedeno ima ozbiljne osobne, obrazovne, ekonomske i društvene posljedice.

Istraživanje je provedeno u svibnju 2021. godine u 161 školi na nacionalno reprezentativnom uzorku 20 476 učenika osmih razreda osnovnih te drugih i završnih razreda srednjih škola.

Istraživanje je važno zbog svojega opsega, činjenice da je provedeno tijekom pandemije bolesti COVID-19 te na kraju školske godine, što ga čini najtočnijim izvorom podataka o 'obrazovanju u sjeni' u Republici Hrvatskoj.

Izvješća su dostupna na poveznicama:

Organizirane pripreme: https://tinyurl.com/nhk8kc3c

Privatne instrukcije: https://tinyurl.com/2wc93fnn