Institut za društvena istraživanja u Zagrebu jedna je od ukupno jedanaest partnerskih organizacija, predvođenih Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) u provedbi nedavno započetog projekta „METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj)“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda i sufinanciranog putem Ureda za udruge Vlade RH. Voditeljica projekta je izvršna direktorica društva DOOR Slavica Robić, dok je voditelj za Institut Branko Ančić.

U međusobnoj bliskoj i od ranije uspostavljenoj suradnji organizacija civilnog društva, predstavnika lokalne samouprave i znanstvenoistraživačkih institucija, partneri će kroz inovativne metode i znanstvena istraživanja težiti pronaći rješenja za suzbijanje najvećeg globalnog problema današnjice, klimatske krize, vodeći pritom brigu o energetski siromašnim građanima, na koje će klimatske promjene ostaviti najveće posljedice, a mjere adaptacije bit će za njih teško priuštive.

Ovom će se suradnjom postaviti temelj za uspostavu trajne formalne mreže dionika koji će međusobnom razmjenom informacija i znanja nastojati snažnije utjecati na javne politike, čime METAR postaje jedinstvena platforma za tranziciju u niskougljično društvo postavljeno na pravednom socio-ekonomskom razvoju i prilagođeno klimatskim promjenama.

Slavica Robić, Ivana Rogulj i Branko Ančić već su se ranije bavili pitanjem energetskog siromaštva na području Zapadnog Balkana, a nalaze su objedinili u poglavlju objavljenom u knjizi „Energy Poverty and Vulnerability. A Global Perspective“ (Routledge, 2017).

Osim DOOR-a i IDIZ-a, na projektu surađuju i Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“, Brodsko ekološko društvo-BED, Udruga Zelena Istra, Forum za slobodu odgoja, Institut za političku ekologiju, Terra Hub, Zelena akcija, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva i Grad Zagreb.

Više o projektu METAR: https://tinyurl.com/y2976l74.

Objavljeno: 09.11.2020.