hrvatski    english
SOCRES

Otpornost hrvatskog društva uslijed COVID-19 pandemije - SOCRES
PROJEKT                      ISTRAŽIVAČKI TIM                      NOVOSTI                      PUBLIKACIJE                      KONTAKTNOVOSTI


15. rujna 2021.

Dr. sc. Dragan Bagić (Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) komentirao je za Index mogućnost da se otpor nošenju zaštitnih maski pretvori u pokret širih razmjera, osvrćući se na događanja u školi u Krapinskim Toplicama i odbijanje roditelja da njihovo dijete nosi zaštitnu masku u toj školi.

U istom je članku, dr. sc. Dražen Cepić (Odsjek za sociologiju Sveučilišta u Zadru) komentirao nalaze rada na temu antimaskera, napisanog u suatorstvu s dr. sc. Brankom Ančićem, u kojem su autori nastojali rasvijetliti mobilizaciju protiv korona-mjera.

Više: https://tinyurl.com/7cb8yjd9.
16. travnja 2021.

Doc. dr. sc. Branko Ančić i doc. dr. sc. Dražen Cepić (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru) autori su istraživanja o antimaskerima u Hrvatskoj, objavljenog u tematskom broju časopisa „Sociologija i prostor“, Vol. 59 No. 219.

Prema nalazima istraživanja, najviše antimaskera staro je između 30 do 39 godina (23,7%), odnosno od 18 do 29 godina (17,8%), a najmanje ih je u dobi od 65 i više godina (3,3%). Najviše je antimaskera među onima koji u kućanstvu nemaju starije od 65 i više godina. Kad se gleda klasna pripadnost antimaskera bez umirovljenika, najviše ih je u radničkoj klasi (25,2%) te u višoj klasi (13,6%), a najmanje u srednjoj klasi (11,9%). Antimaskeri su u najvećoj mjeri prisutni među radno aktivnom populacijom, među nezaposlenima ih je 20%, zaposlenima 18%, a u općoj populaciji 13%. Dvostruko ih je više među ispitanicima u privatnom sektoru (22,2%) nego u javnom (12,2%).

Dr. sc. Branko Ančić komentirao je nalaze istraživanja za emisiju N1 televizije Novi dan (14.04.2021.) te za emisiju RTL Direkt (15.4.2021.).

Također, članci u kojima se analiziraju nalazi istraživanja objavljeni su u Večernjem listu (13.4.2021.) i na T-portalu (14.04.2021.).

Večernji list


1. ožujka 2021.

Doc. dr. sc. Branko Ančić gostovao je u kolumni „Globusova čajanka“ Jutarnjeg lista gdje je komentirao cijepljenje preko reda, ali i globalne nejednakosti u raspodjeli i dostupnosti cjepiva.

Snimka i popratni članak nalaze se na poveznici: https://tinyurl.com/t6ry7hz5.
8. siječnja 2021.

Doc. dr. sc. Branko Ančić komentirao je u emisiji „PULS“ HRT-a povjerenje građana prema cijepljenju, s posebnim osvrtom na pojavu teorija zavjere kod dijela građana i skeptičnost prema načinima na koje ćemo kao društvo odgovoriti na suzbijanje pandemije.

Emisiju pogledajte na poveznici: https://tinyurl.com/y6b2qjjh.
10. prosinca 2020.

Doc. dr. sc. Branko Ančić komentirao je u emisiji „RTL Direkt“ stanje po pitanju nošenja hrvatskih građana s pandemijom COVID-19, godinu dana od prvog registriranog slučaja oboljenja u kineskom gradu Wuhanu.

Emisija je dostupna na poveznici: https://tinyurl.com/y3e63e88.
1. prosinca 2020.

Doc. dr. sc. Branko Ančić sudjelovao je u emisiji „U mreži Prvog“ na Prvom programu Hrvatskog radija te komentirao mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 i njihovo pridržavanje.

Emisija je dostupna na poveznici: https://tinyurl.com/y5y8wpgy.

Vijest o emisiji i sudjelovanju doc. dr. Ančića prenio je i portal Index, a možete je pročitati ovdje.
30. studenog 2020.

Doc. dr. sc. Branko Ančić komentirao je za Jutarnji list, zajedno s drugim stručnjacima te poduzetnicima i liječnicima, novi krug Vladinih mjera uvedenih za suzbijanje pandemije.

Članak možete pročitati na poveznici: https://tinyurl.com/y3wjtwmf.
25. studenog 2020.

Dr. sc. Branko Ančić i dr. sc. Dražen Cepić (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru) komentirali su za Jutarnji list istraživanje o spremnosti hrvatskih građana na cijepljenje i njihovo povjerenje u institucije s obzirom na odluke vezane za pandemiju COVID-19.

Članak možete pročitati na poveznici: https://tinyurl.com/y5mpknm3.
24. studenog 2020.

Dr. sc. Branko Ančić gostovao je u emisiji Newsroom na N1 Televiziji gdje je komentirao nalaze istraživanja o 'antimaskerima' – ljudima koji odbijaju nositi zaštitne maske za sprječavanje prijenosa virusa COVID-19 i koji ujedno u nekim slučajevima čak negiraju postojanje virusa. Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku kao dio projekta SOCRES.

Emisiju možete pogledati na poveznici: https://tinyurl.com/y2burkcz.

Također, t-portal je prenio vijest o ovom gostovanju, a članak možete pročitati na poveznici: https://tinyurl.com/y5rae7ru.
9. studenog 2020.

Doc. dr. sc. Branko Ančić, voditelj i glavni istraživač na projektu SOCRES dao je intervju Glasu Slavonije 12. rujna 2020. u kojem je pobliže predstavio projekt.

Intervju možete pročitati ovdje: https://tinyurl.com/y6qtujbf.
9. studenog 2020.

Članak u kojem doc. dr. sc. Branko Ančić komentira percepciju i stavove javnosti spram nacionalnoga Stožera civilne zaštite objavljen je u Novostima, 6. rujna 2020. godine.

Članak možete pročitati ovdje: https://www.portalnovosti.com/era-antivaksera.
9. studenog 2020.

Doc. dr. sc. Branko Ančić, voditelj i glavni istraživač na projektu SOCRES, dao je intervju za Jutarnji list 7. srpnja 2020. godine povodom potpisivanja ugovora s Hrvatskom zakladom za znanost, u kojem je ukratko predstavio teme koje će se projektom istraživati i očekivane ishode.

Intervju možete pročitati ovdje: https://tinyurl.com/ybdxsproa.