Religija i vrijednosti: istraživačka mreža u Centralnoj i Istočnoj Europi

Sažetak:

Međunarodni networking projekt REVACERN povezuje relevantne istraživače i istraživačke institucije u regiji, u cilju stvaranja okvira za multidisiplinarno istraživanje odnosa između institucija, kulture i politike u području religije i vrijednosti u Centralnoj i Istočnoj Europi. U projektu sudjeluje 14 instituta, sveučilišta i nacionalnih akademija znanosti iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine, Češke i Hrvatske.
Osim ponovljenog Aufbruch II anketnog istraživanja, projekt povezuje i rezultate bivših i aktualnih istraživanja partnerskih institucija u okviru sljedećih istraživačkih tema: interakcija između uloga i vrijednosti religijskih institucija i društva; promjene sustava vrijednosti; mediji i religija; nacionalni identiteti u europskim multietničkim subregijama, kohezija proširene EU naspram nacionalizma i fundamentalizma, komparativne religije, religijski i kulturni pluralizam, europski identitet, transformacije religije te većinske i manjinske kulture i vrijednosti.
Cilj projekta je steći komparativni uvid u pravne, političke i kulturne aspekte religijskih institucija i njihove uloge u društvu. Projekt također istražuje izazove koji se postavljaju pred obrazovne, političke i pravne sustave te se, restrukturirajući stečena znanja i znanstvene spoznaje, usmjerava na pronalaženje boljih načina za rješavanje konflikata i na predlaganje novih strategija za dijalog EU, nacionalnim policy maker-ima i institucijama civilnog društva.

Mreža suradnih institucija:

Sveučilište u Szegedinu, Mađarska – koordinator
Sveučilište u Beču, Austrija
Katoličko Sveučilište Pazmany Peter, Mađarska
Sveučilište Adam Mickiewicz, Poljska
Sveučilište u Ljubljani, Slovenija
Sveučilište u Debrecinu, Mađarska
Sveučilište Masaryk, Republika Češka
Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Hrvatska
Centar za međureligijski dijalog I prevenciju konflikta, Bugarska
Ukrajinska Akademija znanosti, Ukrajina
Fondacija Max Weber, Rumunjska
Sveučilište u Varšavi, Poljska
Sveučilište Comenius, Slovačka

Voditeljica za Hrvatsku:

Dinka Marinović Jerolimov

IDIZ

Suradnici:

Ankica Marinović

IDIZ

Siniša Zrinščak

Pravni fakultet u Zagrebu

Branko Ančić

IDIZ

Goran Goldberger

IDIZ