S obzirom na iznimno složene društvene i ekonomske okolnosti s kojima smo se susreli tijekom ožujka 2020. godine, a koje će očito potrajati i imati dalekosežne posljedice, uredništvo časopisa Sociologija i prostor želi potaknuti dijalog i interakciju domaćih te međunarodnih istraživača/ica kroz objavljivanje znanstvenih radova i tekstova u novom tematskom broju.

Časopis Sociologija i prostor poziva autorice i autore iz različitih grana sociologije, psihologije i srodnih disciplina da pošalju svoja istraživanja i/ili zapažanja o različitim aspektima interakcije društvenih, psiholoških, zdravstvenih, ekonomskih te globalnih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19.

Također, posebno se pozivaju oni autori čiji interes je usmjeren na istraživanje novih kulturnih praksi u Hrvatskoj, regiji te svijetu tijekom pandemije virusa COVID-19.

U ovom trenutku, s obzirom na ograničene dokaze i preliminarna iskustva u tematskom broju časopisa, bit će dobrodošli i kratki oblici znanstvene komunikacije, uključujući autobiografske eseje i istraživačka pisma.

Zanimaju nas radovi koji raspravljaju o trendovima, procjeni i suočavanju s posljedicama pandemije, kao i posljedicama katastrofalnog potresa koji se dogodio u Zagrebu 22. ožujka 2020. godine i interakcije tih dvaju događaja.

Imajući u vidu važnost teme o globalnoj pandemiji, recenzentski postupak prijavljenih radova će se, u dogovoru s recenzentima, ubrzati. Otvoreni smo za različite perspektive i stavove autora o prvim karakteristikama pandemije i potresa uključujući raznorodna kvalitativna i kvantitativna istraživanja, prijedloge društvenih strategija suočavanja s posljedicama te ideje kako zaštititi društvo i ljude od bolesti i katastrofa.

Radovi se šalju elektroničkom poštom na adresu/e-mail: ankica@idi.hr, lanapeternel@idi.hr i/ili sip@idi.hr.

Rok za predaju radova je 1. listopad 2020.

Ankica Marinović
Glavna i odgovorna urednica

Lana Peternel
Izvršna urednica

Objavljeno: 02.04.2020.