Drage kolegice i kolege,

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu poziva vas na predstavljanje knjige

Nasilje kao generativna sila

autora Maxa Bergholza.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. godine na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, Frankopanska 22, od 12 do 13 sati.

O knjizi

Tijekom dva zastrašujuća dana početkom rujna 1941. godine živote blizu dvije tisuće muškaraca, žena i djece divljački su oduzeli njihovi susjedi u Kulen-Vakufu, maloj ruralnoj zajednici na današnjoj granici između sjeverozapadne Bosne i Hrvatske. To bezumlje – u kojem su žrtve masakrirane poljoprivrednim alatkama, utapane u rijeci i bacane u duboke okomite jame – bilo je vrhunac lanca lokalnih pokolja koji su započeli ranije toga ljeta. U knjizi Nasilje kao generativna sila Max Bergholz kazuje nam priču o naprasnom i zbunjujućem potonuću ove nekoć mirne multietničke zajednice u ekstremno nasilje. Ova dubinski istražena mikro-povijest pruža nam provokativne uvide u pitanja od globalnog značaja: Što izaziva nasilje među zajednicama? Kako takvo nasilje među susjedima utječe na njihove identitete i odnose?

Nasuprot široko rasprostranjenom gledištu po kojem nacionalizam vodi u nasilje, Bergholz otkriva kako prevrati koje izazove lokalno ubijanje stvaraju dramatično nove percepcije etniciteta – sebe samoga, pretpostavljene “braće“ i onih koje se percipira kao “druge“. Kao posljedica, to nasilje je stvorilo nove zajednice, nove oblike i konfiguracije moći te nove prakse nacionalizma. Povijest ove zajednice obilježila je ta neočekivana eksplozija lokalnog, od nekolicine ljudi počinjenog nasilja, koje je funkcioniralo kao generativna sila u transformiranju identiteta, odnosa i života mnogih. Priča o ovoj uvelike nepoznatoj balkanskoj zajednici 1941. godine pruža nam moćno sredstvo za ponovno promišljanje temeljnih pretpostavki o međusobnim odnosima između etniciteta, nacionalizma i nasilja kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i šire, diljem svijeta.

Za više informacija o knjizi

http://www.maxbergholz.com/bosnian-edition
http://www.buybook.ba/shop/product/1247/nasilje-kao-generativna-sila

O autoru

Max Bergholz (1973, Pittsburgh) izvanredni je profesor na Odsjeku za povijest na Sveučilištu Concordia u Montrealu, gdje predaje povijest nacionalizma, nasilja i Balkana. Za knjigu Nasilje kao generativna sila dobio je pet važnih nagrada od 2017. do 2019. godine. Među njima je i nagrada Laura Shannon za knjige objavljene 2017–2018. godine, nagrada koju Institut Nanovic Sveučilišta Notre Dame dodjeljuje za najbolju knjigu o suvremenim europskim istraživanjima iz područja povijesti i društvenih znanosti. Knjiga je 2017. godine osvojila nagradu Joseph Rothschild koju Institut Harriman Sveučilišta Columbia dodjeljuje za izuzetnu knjigu u kojoj se posebna pažnja posvećuje pitanjima etniciteta i/ili nacionalizma u Rusiji, Ukrajini, području Kavkaza, Srednjoj Aziji/Turskoj, Srednjoj Europi i Balkanu. Američko povijesno društvo je 2017. godine proglasilo knjigu najboljim prvijencem iz europske povijesti od 1815. godine do kraja 20. stoljeća, dodijelivši autoru nagradu Herbert Baxter Adams, jednu od najvažnijih nagrada na engleskom govornom području iz područja europske povijesti.

Prikazi

https://www.jutarnji.hr/magazin/miljenko-jergovic-istina-o-zlocinu-i-osveti-iz-1941-koja-bi-izazvala-gnjev-svih-strana-u-ratu/8697074/
https://behar.hr/silazna-spirala-nasilja/

Intervju

https://balkaninsight.com/2019/01/16/masakri-u-drugom-svetskom-ratu-u-bih-kako-je-nasilje-transformisalo-zajednice-01-11-2019/?lang=sr

O istraživanju knjige u bosanskim arhivima

https://pescanik.net/u-bosanskim-arhivima/

Ljubazno molimo da svoj dolazak najavite do 12. 05. 2019. na e-mail: tana@idi.hr.