21. travnja 2020. obilježavamo 56. godišnjicu osnutka našeg instituta.

Iako smo imali sasvim druge planove o proslavi završetka naše 55. obljetnice – radno, organizirajući znanstvenu konferenciju, svečano, dodjeljujući priznanja i nagrade najuspješnijim djelatnicima te zabavno, odlaskom na uobičajeni jednodnevni izlet, okolnosti ugroze pandemijom virusa COVID-19 i razorni potres koji nas je u Zagrebu pogodio 22. ožujka spriječili su nas u tome.

Međutim, nakon preporuke MZO da, zbog sprečavanja širenja zaraze, a kasnije i posljedica potresa, tko god može radi kod kuće, vrlo brzo smo reagirali i organizirali rad kroz dežurstva uprave i znanstvenika u institutu i većinom kroz rad kod kuće. Na taj način osigurali smo da se redoviti posao na projektima odvija u kontinuitetu, iako uz izmijenjenu agendu.

Također, prepoznavši odmah potrebu da se, u skladu s našom ekspertizom u području društvenih znanosti, što prije uključimo u pomoć u rješavanju različitih aspekata krize izazvane pandemijom i potresom u Zagrebu, poduzeli smo niz aktivnosti:

– Izradu serije video materijala “Kako bolje, brže i lakše učiti?” namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem poticanja kompetencije učiti kako učiti. Materijali se reproduciraju na YT instituta, ali i na kanalima Ministarstva za učenje na daljinu (televizija HTV3, RTL, Sportska televizija i YT Škole za život).

– Uspostavljanje i izvođenje online nastave koju u sklopu različitih kolegija izvode naši znanstvenici na hrvatskim veleučilištima i sveučilištima.

– Provođenje regionalnih webinara za mlade i radnike s mladima, na temelju institutskih istraživanja mladih, a u sklopu suradnje IDIZ-a i Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada o radu s mladima u kontekstu COVID pandemije.

– U sklopu “Programa hitne i cjelovite obnove Gornjeg i Donjeg grada. Prioritetne mjere i aktivnosti za saniranje posljedica potresa” koji provode Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba i Grad Zagreb sudjelujemo u Savjetu gradonačelnika kao stručnom interdisciplinarnom tijelu koje će se podijeliti u radne skupine. Obavit će se sektorske studije, a naš će Institut provesti sociološku studiju.

– Također smo se uključili u otvorenu stručnu interdisciplinarnu platformu obnovi.hr koju je pokrenula UHA (Udruženje hrvatskih arhitekata) kako bi se na jednom mjestu okupilo znanstvene i druge radove koji se bave Zagrebom i problematikom urbane obnove i revitalizacije.

– Objavili smo međunarodni poziv za specijalni tematski broj časopisa Sociologija i prostor o različitim aspektima interakcije društvenih, psiholoških, zdravstvenih, ekonomskih te globalnih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, te o trendovima, procjeni i suočavanju s posljedicama pandemije, kao i posljedicama katastrofalnog potresa koji se dogodio u Zagrebu 22. ožujka 2020. godine i interakcije tih dvaju događaja.

– Inicirali smo u sklopu Hrvatskog sociološkog društva, a u kontekstu tzv. javne sociologije, seriju socioloških tekstova o različitim društvenim aspektima pandemije –tekstovi se objavljuju na web stranicama i FB Hrvatskog sociološkog društva.

– Sudjelovali, u suradnji s predstavništvom Europskog parlamenta u Zagrebu, na tribini vezanoj za društvene aspekte pandemije.

– Organizirali provođenje pilot istraživanja u zagrebačkim srednjim školama o učeničkim potrebama i suočavanju s izazovima online nastave u ožujku 2020. godine.

– Organizirali provođenje online kvalitativnog istraživanja pod naslovom Moj život za vrijeme pandemije (u roku od 48 sati ispunilo 418 ispitanika) – istraživanje služi i kao dio metodologije projekta prijavljenog na HRZZ.

– Prijavili smo kao nositelji 2 projekata na Otvoreni natječaj Hrvatske zaklade za znanosti IP-CORONA-2020-04. u području društvenih posljedica pandemije i području obrazovanja, u čemu su nam se priključili, na naš poziv, brojni znanstvenici iz brojnih institucija i sa sveučilišta.

– Na poziv drugih institucija, dio naših znanstvenika individualno sudjeluje u prijavi na još dva projekta prijavljenih na isti natječaj.

– Problematiku posljedica COVID-19 i potresa u Zagrebu uključili smo u istraživanja na nekoliko aktualnih projekata koji se provode u IDIZ-u.

Vjerujemo da smo ovim naporima na najbolji način pokazali koliko je važno da kao javni znanstveni institut doprinosimo razvoju društva i razvoju znanstvenoistraživačke djelatnosti brzim reakcijama na aktualne događaje, ispunjavajući time našu javnu funkciju.

Ravnateljica:
Dr. sc. Dinka Marinović Jerolimov

Objavljeno: 22.04.2020.